Nyugi! Kamasztörténetek pszichológusszemmel aggódó szülők megnyugtatására – könyvbemutató

Belső udvar
06.06

A szerzőkkel, Labancz Dániellel és Orosz Ildikóval Fiala Borcsa beszélget

„A Nyugi! élvezetes és hasznos segítség szakembereknek és kamaszokat nevelő szülőknek egyaránt. Közérthetően megfogalmazva teszi lehetővé, hogy kicsit jobban rálássunk a kamaszokat érintő tipikus problémákra, és megértsük ennek a korosztálynak a nehézségeit, küzdelmeit, felmerülő kérdéseit. Ebben az életkori szakaszban már természetszerűleg nem oszt meg mindent a gyerek a szülővel, ezért különösen nagy segítséget jelent, hogy témakörönként bepillanthatunk a szakember munkájába is, ízelítőt kapunk a rendelőben elhangzó párbeszédekből és hangulatból, így akár konkrét eszközöket is megismerhetünk, melyek segítségével megnyílik az út egy újrahangolt párbeszéd felé.”

Dr. Almási Kitti klinikai pszichológus, író, előadó

 

A serdülő olyan, mint a járni tanuló kisgyerek: amikor a tipegő az első lépéseit teszi, eltávolodik a szülőtől, hogy felfedezze a világot, hogy aztán egy idő után visszajöjjön hozzá, és némi érzelmi tankolás után megint eltávolodjon tőle. A kamasz ugyanezt teszi: ha van egy biztonságos háttér, ahova vissza lehet menni, ahol az elfogadó szeretet mellett a saját véleménynek is helye is van, akkor a serdülő úgy működik, mint a kisgyerek. Csak éppen ő nem a szoba távolabbi sarkában, a szülőtől hat lépésre matatgat a játékaival, hanem a nagyvilágot, a kapcsolatokat, a felnőtté válás útját fedezi fel. Szülőként nagyon nehéz ebben jól lavírozni, tudni eldönteni, mikor van rám szükség, és mikor hagyhatom hibázni, akár pofára esni. De alapvetően azt kell fokozatosan elengedni, hogy ezeknél az eltávolodásoknál utánanyúljak – inkább bízzak benne, hogy visszajön, de akkor viszont legyek ott, hogy kérdezhessen, mesélhessen.

LABANCZ DÁNIEL (1981) klinikai szakpszichológus, egyetemi oktató, előadó, tréner. Tizenkét évig dolgozott a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház serdülőosztályán. Jelenleg pszichoterápiás praxisában kamaszokat, fiatal felnőtteket és családokat fogad. Hátrányos helyzetű gyerekeket és fiatalokat mentorál az Élményakadémia Egyesület és az UNICEF Magyarország programjaiban. Kisfia ötéves, nevelt nagylánya kilenc.

OROSZ ILDIKÓ (1975) budapesti újságíró, szerkesztő, fordító. Több tényirodalmi könyv társszerzője vagy háttérírója. Elsősorban társadalmi és lélektani témákkal foglalkozik. Antistigma-díjas, Zsigmond Márta-médiadíjas. Két kamasz gyereke van.

 

A részvétel ingyenes, de részvételi szándékodat kérlek, jelezd a hello@librikiado.hu e-mail címen.

A könyv a helyszínen megvásárolható, a beszélgetést követően a szerzők dedikálnak.