Korzózz Velünk! előadások – 02.26

Kankalin terem
02.26

14:30 CSELÉDEK ÉS SORSOK – Előadás a város kevéssé ismert arcáról – Szalai Piroska szociológus

A “cseléd” szó jelentése egyszerű: háztartási alkalmazott, főként nő, aki javarészt házimunkát végez, mos, főz, takarít. A szó jelentése mögé nézve azonban különös és nagyrészt ismeretlen világra bukkanhatunk, amit érdemes közelebbről is szemügyre venni.

Hogyan és mikor jött létre a cselédség intézménye Budapesten? Kiből válhatott cseléd, és kik fogadták fel őket? Milyen sors várhatott rájuk?

A program részletes leírása: https://www.korzozzvelunk.hu/cseledek-es-sorsok/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/3356029778058393

 

17:00 TRÜKKÖS TÜKRÖK – A tükörkép rejtélye művészi alkotásokon Balázs Dóra, az ARTmargók blog szerkesztőjének előadásában

A tükör és főleg a tükörkép mindig is jelen volt a művészetben, különösen a festészetben. A megalkotott kép által nyújtott látvány egy lényeges, sokszor rejtélyes részletét fedi fel a figyelmes nézőnek, szimbólumként vagy kép-a-képben objektumként működik, kiegészíti a belső képi világot, vagy éppenséggel teljesen új távlatok felé nyitja meg. Az előadás során megismerkedhetünk néhány híres “tükrös” alkotással, de olyanokkal is, amelyek talán kevésbé ismertek, mégis izgalmasan alkalmazzák a trükkös tükröződéseket.

A program részletes leírása: https://www.korzozzvelunk.hu/trukkos-tukrok/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/6035823383120652

 

Jegyvásárlás: A Korzózz Velünk honlapján, a Sétanaptárban https://www.korzozzvelunk.hu/setanaptar/