AYÉ! Énekkör: afro-brazil, kubai és dél-amerikai ritmusokkal

02.23, 03.29

AZ ÉNEKKÖRRŐL – EGY MONDATBAN:

“Aki velünk énekel, átélheti az Afrikában, Brazíliában és Kubában honos, improvizatív együtténeklés és -dobolás erejét: azt az egyszerre meditatív és extatikus, holdfényes és napfényes életérzést, amibe így lehet kerülni.”

 

AZ ÉNEKKÖRRŐL – RÖVID LEÍRÁS:

Az AYÉ! egy alternatív kórus, mantrakör és brazil capoeira / kubai rumba kör egyszerre.

Alternatív kórus (mint a Csíkszerda és a Soharóza), mert több szólamban, játékosan, improvizálva (is) énekelünk,

Mantrakör, mert körkörösen, minimális szöveggel, meditatív tudatállapotban énekelünk,

És capoeira/rumba kör, mert az éneklést (az est egy részében) brazil, kolumbiai és kubai dobokkal kísérjük, ringatózva, vagy akár táncolva.

Minden kört meditációval kezdünk, rövid masszázson keresztül oldódunk fel, majd játékokkal kapcsoljuk ki az elménket. Hozott dallamok és hangulatok mellett minden alkalommal énekelünk teljesen szabadon, improvizálva is.

Az éneklés mellett test-ritmusokkal is játszunk (body percussion).

Akkor is gyere, ha eddig még csak alig énekeltél. Ne feledd: nincs jó vagy rossz hang – csak csiszolt és csiszolatlan. Amellett, hogy itt gyakorolhatod, hogyan énekelj minél nyíltabban, bátrabban és felszabadultabban, itt énekelhetsz magasan is, mélyen is, erősen és finoman, egyszerre mozgásban és meditatív tudatállapotban. Mindezek miatt az Ayé!-ban a hangod úgy szabadulhat fel, ahogy az talán még sosem tapasztaltad.

 

AZ ÉNEKKÖRT VEZETI:
Szász Márk Boka

“Életem a felszabadult, közösen születő éneklés és zenélés.

Sokáig én is konkrét formákat követve tettem ezt (zenekarokban, tánchoz, jógához, bábszínházhoz, Palya Beával, Bobby McFerrinnel), aztán – 13 évvel ezelőtt – eljutottam Brazíliába, ahol az afro-brazil zenén keresztül megismertem a szabad, improvizált együtt éneklés-dobolás csodáját és azt az extatikus, derűs, életerővel telt állapotot, amibe így lehet kerülni.

Brazília után Peru, Kolumbia, Kuba és Afrika zenéje következett, és mára ezek a vidékek hangszerei és energiája adják az alapot a szabadon éneklő körökhöz.

‘Boka’ becenevemet Brazíliában kaptam, ott a Boca / Voca olyan ember, akinek nagy a szája / hangja, felszabadultan énekel. Ezért vagyok itt, hogy ezt a felszabadult, többszólamú, egyszerre meditatív és extatikus éneklést megosszam veletek.”

 

AZ ÉNEKKÖR IDŐTARTAMA:
2 óra

 

VIDEÓK:
https://bokatummtukote.weebly.com/enekkor.html